Page 73 - YKBK02
P. 73
“ BUTİK BİR TESİS KURMA İMKANIM OLDU. MAKİNELERİN KURULUMUNU YAPAN
İTALYAN EKİP, BİR DENEME ÜRETİMİ YAPMAK İSTEDİ VE YAĞI ÜRETTİK. TADIMI
YAPILIRKEN ORADAKİ YETKİLİ ŞİMDİYE KADAR TATTIĞI EN GÜZEL YAĞLARDAN BİRİ
OLDUĞUNU SÖYLEDİ. DİĞERLERİ NE DİYORDU, İTALYAN NE DİYOR! ‘İTALYA’DA
YARIŞMALAR YAPILIYOR, SİZ BU YAĞI ORAYA YOLLAYIN!’ DEYİNCE BEN DE
”
YOLLADIM. O YILDAN BU YANA FLOS OLEI KATALOĞU’NA GİRİYORUM.
bendim. Toplantıda, “Ben Milas’tan geldim.”
deyince grubun beni pek benimsemediği
hissine kapıldım. Birkaç toplantı sonrasında
önemli bir zeytinyağı üreticisi firmanın
yöneticisi bana, “Sizin yağlarınız kokar, onları
biz fabrikaya sokmayız, rafineride kokusunu
giderip öyle değerlendiririz.” dedi; bu beni
rahatsız etti. Sonra butik bir tesis kurma
imkanım oldu. Makinelerin kurulumunu yapan
İtalyan ekip, bir deneme üretimi yapmak
istedi ve yağı ürettik. Tadımı yapılırken
oradaki yetkili şimdiye kadar tattığı en güzel
yağlardan biri olduğunu söyledi. Diğerleri ne
diyordu, İtalyan ne diyor! “İtalya’da yarışmalar
yapılıyor, siz bu yağı oraya yollayın!” deyince
ben de yolladım. O yıldan bu yana Flos Olei
kataloğuna giriyorum. Sen iyi bir yetiştirici
olursan, doğru hasat şekillerini kullanırsan ve
aldığın zeytini en geç 12 saat içinde sıkarsan
kaliteli bir zeytinyağı elde edersin. İşte bundan
sonra Memecik’in ufku açıldı, Milaslı çiftçilere
imkan doğdu. Benim için “Memecik zeytininin
makus tarihini kıran adam” diyorlar. Bu da beni
gururlandırıyor.
Ali Osman Menteşe
kimdir?
Eski bir Milaslı ailenin son üyelerinden. 1946 yılında doğdu, İstanbul’da iktisat-işletme eğitimi aldıktan sonra
ağırlıklı olarak ilaç firmalarında orta ve üst kademe yönetici olarak çalıştı. Emekli olduktan sonra (ve babasının
vefatı üzerine) dededen kalma Milas topraklarında kardeşiyle birlikte tarımla uğraşmaya başladı. Zeytin, pamuk,
buğday, yonca yetiştiriciliği yaptı. Halihazırda çalışmalarını, Milas’ta dedesinden kalma eski evin mutfağını
dönüştürdüğü çalışma odası ve kütüphanesinde sürdürüyor.
71