Page 70 - YKBK02
P. 70
KÜLTÜRÜMÜZ
“ STANDARTLARI DAHA İLERİYE
TAŞIYABİLMEK İÇİN AĞAÇLARIMIZA
DAHA İYİ BAKMAMIZ LAZIM, ONLARI
KORUMAMIZ, KALİTELİ YAĞ ÜRETMEMİZ,
BUNUN İÇİN ERKEN HASAT, SOĞUK
SIKIM, SIZMA KALİTESİNDE ÜRÜN ORTAYA
”
KOYMAMIZ GEREKİYOR.
Patent ve Marka Kurumu tarafından
bu belgeyi almaya hak kazandı.
Bu coğrafi işaret, Avrupa Birliği
Komisyonu’nca tescil edildi; yani
Memecik zeytinyağı “Avrupa Birliği
standartlarına uygundur.” dendi. ZEYTİNYAĞININ
Tabii bunları sağlamak için belli ERKEN HASAT,
prosedürlerden geçmek, yağı SOĞUK SIKIM VE
bağımsız bir laboratuvarda analiz SIZMA OLMASI NEDEN
ettirmeniz lazım. Bu, tüketici için bir ÖNEMLİ?
güvence. O işarete sahip hangi ürün Zeytin meyvesi yeşilken yani Eylül’ün
olursa olsun gözünüz kapalı alın. Biz 15’inden itibaren başlayan dönemde
de ilk olarak Türkiye’de zeytinyağının toplanırsa erken hasat olur. Zeytin
Avrupa standartlarında tescilini Milas siyaha dönüşürken hasadı bitirmiş,
Memecik zeytinyağı olarak kabul yağı sıkmış olmanız lazım ki sağlığa
ettirdik. Bunda benim zeytinyağımın yararlı polifenol denilen değerleri
da öncülüğü oldu. yakalayan bir yağ elde etmiş olun.
Niye soğuk sıkım yapıyoruz? Zeytin
BU DURUM fabrikaya geldiğinde önce yıkanır,
SORUMLULUKLARINIZI sonra parçalanır ve bir hamur oluşur.
ARTIRIYOR MU? O hamur bir karıştırıcının içinde 45
Elbette. Standartları daha ileriye dakika kadar karıştırılır. Sonra da
taşıyabilmek için ağaçlarımıza daha o hamurdan yağ ayrılmaya başlar.
iyi bakmamız lazım, onları korumamız, Bu hamurun sıcaklığının en fazla
kaliteli yağ üretmemiz, bunun için 25 ºC olması gerekir ki soğuk sıkım
erken hasat, soğuk sıkım, sızma özelliklerini taşısın. Çünkü soğuk
kalitesinde ürün ortaya koymamız lazım. sıkım, zeytin meyvesinin içinde
68