Page 70 - YKBK02
P. 70

KÜLTÜRÜMÜZ

















          “     STANDARTLARI DAHA İLERİYE




                TAŞIYABİLMEK İÇİN AĞAÇLARIMIZA
                DAHA İYİ BAKMAMIZ LAZIM, ONLARI

                KORUMAMIZ, KALİTELİ YAĞ ÜRETMEMİZ,
                BUNUN İÇİN ERKEN HASAT, SOĞUK
                SIKIM, SIZMA KALİTESİNDE ÜRÜN ORTAYA
                                                          ”
                KOYMAMIZ GEREKİYOR.










                                                 Patent ve Marka Kurumu tarafından
                                                 bu belgeyi almaya hak kazandı.
                                                 Bu coğrafi işaret, Avrupa Birliği
                                                 Komisyonu’nca tescil edildi; yani
                                                 Memecik zeytinyağı “Avrupa Birliği
                                                 standartlarına uygundur.” dendi.   ZEYTİNYAĞININ
                                                 Tabii bunları sağlamak için belli   ERKEN HASAT,
                                                 prosedürlerden geçmek, yağı       SOĞUK SIKIM VE
                                                 bağımsız bir laboratuvarda analiz   SIZMA OLMASI NEDEN
                                                 ettirmeniz lazım. Bu, tüketici için bir   ÖNEMLİ?
                                                 güvence. O işarete sahip hangi ürün   Zeytin meyvesi yeşilken yani Eylül’ün
                                                 olursa olsun gözünüz kapalı alın. Biz   15’inden itibaren başlayan dönemde
                                                 de ilk olarak Türkiye’de zeytinyağının   toplanırsa erken hasat olur. Zeytin
                                                 Avrupa standartlarında tescilini Milas   siyaha dönüşürken hasadı bitirmiş,
                                                 Memecik zeytinyağı olarak kabul   yağı sıkmış olmanız lazım ki sağlığa
                                                 ettirdik. Bunda benim zeytinyağımın   yararlı polifenol denilen değerleri
                                                 da öncülüğü oldu.                 yakalayan bir yağ elde etmiş olun.
                                                                                   Niye soğuk sıkım yapıyoruz? Zeytin
                                                 BU DURUM                          fabrikaya geldiğinde önce yıkanır,
                                                 SORUMLULUKLARINIZI                sonra parçalanır ve bir hamur oluşur.
                                                 ARTIRIYOR MU?                     O hamur bir karıştırıcının içinde 45
                                                 Elbette. Standartları daha ileriye   dakika kadar karıştırılır. Sonra da
                                                 taşıyabilmek için ağaçlarımıza daha   o hamurdan yağ ayrılmaya başlar.
                                                 iyi bakmamız lazım, onları korumamız,   Bu hamurun sıcaklığının en fazla
                                                 kaliteli yağ üretmemiz, bunun için   25 ºC olması gerekir ki soğuk sıkım
                                                 erken hasat, soğuk sıkım, sızma   özelliklerini taşısın. Çünkü soğuk
                                                 kalitesinde ürün ortaya koymamız lazım.   sıkım, zeytin meyvesinin içinde

      68
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75