YENİKÖY KEMERKÖY Yerli Kaynak Güçlü Enerji
tr
18.01.2024 Geri Dön

Türkiye, 21 milyar tonluk kömür rezervini temiz teknolojilerle ekonomiye kazandırabilir

Eski maden sahaları, bilim ve teknolojiyle doğaya yeniden kazandırılacak

YK Enerji, Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Yeniköy Elektrik Santrali Konferans Salonu’nda saygın akademisyenlerin katılımıyla “Eski Maden Sahalarının Rehabilitasyonu” başlıklı bir panel düzenledi. Teknoloji ve Sürdürülebilirlik İletişimcisi Sertaç Doğanay’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Koç, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Taki Güler, Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Çağatay Pamukçu ve YK Enerji’nin proje danışmanı Doç. Dr. Sultan Gündüz katıldı.

 

2025 yılı sonuna kadar 1200 hektarlık alan ağaçlandırılacak

Panel öncesinde etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren YK Enerji Genel Müdürü Erol Demir, 2025 yılı sonuna kadar 1200 hektarlık eski maden sahasının rehabilite edilerek doğaya yeniden kazandırılacağını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:“Ülkemiz ve şirketimiz için oldukça anlamlı bir günü yaşıyor ve Cumhuriyet tarihimizin en büyük doğaya geri kazandırma projelerinden birine başlıyoruz. Bugün ağaçlandırma çalışmalarına başladığımız yer olan Hüsamlar maden ocağı, 40 yıl önce ilk kömürün çıkarıldığı alanlardan biri. Bu bizim için ve Türkiye madenciliği için bir milat… Ömrünü maden sahası olarak tamamlayan bu alanı doğaya yeniden kazandıracağız.”

Erol Demir, uzun bir yol yürüyeceklerini ve kararlı olduklarını dile getirerek süreci bilimsel bir noktaya taşımak ve paydaşları sürece katmak için kendilerine rehberlik edece danışmanlar seçtiklerini dile getirdi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yolda TTKD ile yürüyecek olmak bize yol gösterici olacaktır. Hali hazırda 8000 fidanı toprakla buluşturduk. 2023 yılında ağaçlandırılacak 63 hektarlık saha için toplam 250 bin fidan dikilecek. Önümüzdeki yıl hedefimiz ise 500 hektardan fazla alanın ağaçlandırılmasıdır. 2025 yılı sonuna kadar toplam dikilecek bitki ve ağaç sayısı ise 3 milyondan fazladır.

YK Enerji’yi rehabilitasyon sürecinde tam yetki ile izleyecek ve raporları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacak olan TTKD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Koç, “TTKD olarak doğru yapılanı desteklemek, yanlış olanı söylemek misyonumuz var. Türkiye’de maalesef rehabilite edilen maden sayısı çok az, YK Enerji’nin başlattığı bu projeyi bu nedenle çok önemli buluyoruz. Ülkemiz için bir örnek olacağına inandığımız projenin takipçisi olduk ve denetleme görevini üstlendik. Her ay bilim kurulundan uzmanlarımız sahaya gelerek inceleme yapacaklar, rapor hazırlayacaklar. Bunu da kamuoyu ile paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin kişi başına tüketilen enerji ile ölçüldüğünü, uygarlığın ise madencilik sayesinde geliştiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, tüm dünyada en fazla 7-8 kilometre derinlikte yapılabileceğini, dünya ortalamasının 2.5 kilometre, Türkiye’de ise 250 metrede madencilik yapıldığını söyledi. “Biz ülke olarak mermercilik, taş ocakçılığı ve belli bölgelerde kömür madenciliği yapıyoruz. Birkaç bakır ocağımızla da övünüyoruz. Oysa dünyada tespit edilmiş 70 elementin 60’ı ülkemizde bulunuyor.” diyen Kumral, madencilik ve çevrenin birbirine zıt olarak gösterilmesinin doğru olmadığını belirtti. Kumral, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kısır döngüyü çözmeliyiz, bunu yaparken de halkı bilinçlendirmeliyiz. Madenleri işleteceğiz; bunu yaparken de yeni nesil çevre teknolojileriyle çalışacağız. Maden projesi yaparken çevre mühendisliği, iklim mühendisliği, rehabilitasyon süreçlerini yönetecek disiplinlerle birlikte hareket etmeliyiz.

  • Hızlı ve ölçülebilir çalışmak,
  • Müşterilerimize ait gizli bilgilerin ve tescilli hakların korunmasını sağlamak,
  • Yeterliliğimiz, tarafsızlığımız, karar vermemiz veya çalışmamız ile ilgili dürüstlüğümüze olan güveni azaltacak herhangi bir faaliyette bulunmamak,
  • TS EN ISO/IEC 17025 standardı uyarınca ve yönetimin etkinliğini sürekli iyileştirmeyi hedefleyen bir anlayışla deney hizmetinin gerçekleştirilmesini sağlamak,
  • Tüm personelin eğitim ihtiyacını belirleyip, eğitimini sağlamak,
    • deneme
    • deneme
    • deneme
    • deneme
  • İyi bir mesleki ve teknik uygulama ve müşteriye hizmet verirken sağladığımız deney hizmetinin kalitesini sağlamak,
  • Deney çalışmalarında yer alan tüm laboratuvar personelinin, kalite dökümantasyonunu öğrenmeleri, poltika ve prosedürleri kendi işlerinde uygulamaları şartını sağlamak
  • TS EN ISO/IEC 17025 standardına uymak ve yönetim sisteminin sürekli gelişimini ve etkinliğini sağlamak,
  • Kalite politikamızdır.